Πολύτιμες συμβουλές

Ο παππούς Νίκος πίστευε μέσα του ότι εγώ, τότε οκτάχρονο παιδί, θα ακολουθούσα την οικογενειακή κυνηγετική παράδοση, και προσπαθούσε με κάθε τρόπο να μου μάθει τις αξίες και τις ομορφιές που προσφέρει το κυνήγι στον άνθρωπο. Ατελείωτα βράδια άκουγα με ανοικτό το στόμα τις αναρίθμητες συμβουλές του και παρακολουθούσα την προετοιμασία των φυσιγγίων για την επόμενη μέρα. Στρωμένα στο τραπέζι οι χάρτινοι κάλυκες, το κουτί με την πυρίτιδα, η μεζούρα, η ζυγαριά με γραμμάρια μεγέθους κέρματος, οι χάρτινες τάπες, τα δράμια και τα μολύβια και, στη συνέχεια, το γέμισμα. Όλα αυτά σε μια διαδικασία γεμάτη μεράκι και ομορφιά. Σήμερα θα προσπαθήσω να απαριθμήσω τις συμβουλές του και να αναλύσω μερικές από αυτές, που θεωρώ σημαντικές και έμειναν χαραγμένες στην ψυχή μου μέχρι σήμερα, διαμορφώνοντας αποφασιστικά την κυνηγετική μου συμπεριφορά συμπεριφορά.

- Για να γίνεις καλός κυνηγός πρέπει πάνω από όλα να αγαπάς και να σέβεσαι το θήραμα, γιατί αυτό σου προσφέρει τόσα πολλά, χωρίς να σου ζητά τίποτα.
- Ποτέ δεν θα θεωρείς τον εαυτό σου τέλειο κυνηγό, γιατί το κυνήγι είναι όπως το σχολείο. Μαθαίνεις κάθε μέρα και κάτι καινούργιο. Η μάθηση δεν τελειώνει ποτέ.
- Να μην είσαι εγωιστής και πλεονέκτης. Ουδέποτε να ανταγωνίζεσαι συνάδελφό σου.
- Να μην πυροβολείς ποτέ άσκοπα. Θα πατάς τη σκανδάλη μόνον όταν είσαι σίγουρος ότι βλέπεις το θήραμα και η απόσταση είναι ικανοποιητική.
- Να επιλέγεις το θήραμα αποφεύγοντας όσο μπορείς τα μεγάλα θηλυκά, γιατί οι έμπειρες μάνες είναι αυτές που μπορούν ευκολότερα να σου εξασφαλίσουν περισσότερα θηράματα την επόμενη περίοδο. Αυτός που αγαπά το κυνήγι θα πρέπει να σκέπτεται και την επόμενη μέρα.
- Όταν τραυματίζεις το θήραμα δεν θα το εγκαταλείπεις. Θα ασχοληθείς με αυτό έως ότου διαπιστώσεις την σοβαρότητα του τραύματός για να πράξεις ανάλογα.
Ο Παππούς Νικόλας ή Αμοιρόγλης σε ηλικία 36 ετών το 1932

« Επιστροφή στο menu