Πρόλογος

Η υπερβολική μου αγάπη για το κυνήγι και η αγωνία μου για την μελλοντική του εξέλιξη με ώθησαν να κάνω κατάθεση ψυχής στο βιβλίο αυτό, ξεδιπλώνοντας και περιγράφοντας τις μοναδικές εμπειρίες 40 ετών, με αποκλειστικό σκοπό να βοηθήσω και να ενθαρρύνω τους νέους ανθρώπους να ασχοληθούν με τη δραστηριότητα αυτήν χωρίς ενδοιασμούς και προκαταλήψεις αλλά και να υπενθυμίσω τους παλιούς και έμπειρους κυνηγούς τις ευθύνες που τους αναλογούν. Μέσα από το βιβλίο αυτό προσπαθώ να αναδείξω τα σημαντικά οφέλη που αποκομίζει ο άνθρωπος από την δραστηριότητα του κυνηγίου, όταν την ασκεί με ορθόδοξο και νόμιμο τρόπο. Επισημαίνω χρόνια προβλήματα, θέτω προβληματισμούς, καταθέτω απόψεις, αναλύω απλές αλλά σημαντικές τεχνικές που μπορούν να αναδείξουν το μεγαλείο της κυνηγετικής ιδέας. Ακόμη μου δίνεται μοναδική ευκαιρία, να εκφράσω την αμέριστη ευγνωμοσύνη, εκτίμηση και αγάπη στους ανθρώπους που μου συμπαραστά θηκαν τόσα χρόνια στην κυνηγετική μου ενασχόληση, αφιερώνοντας τους το βιβλίο μου αυτό.

Αφιερώνω το βιβλίο αυτό στον άνθρωπο που μου δίδαξε με ζήλο, σοβαρότητα και υπομονή την κυνηγετική ιδέα και τον σωστό τρόπο άσκησης της θήρας, διαμορφώνοντας έτσι τη σημερινή κυνηγετική μου υπόσταση. Ο άνθρωπος αυτός δεν είναι άλλος από τον 86χρονο σήμερα πατέρα μου Αβραάμ, το μεγάλο μου δάσκαλο και παλιό αρχηγό ομάδας κυνηγών για μισό αιώνα και πλέον. Αφιερώνω επίσης το βιβλίο αυτό στη σύζυγό μου Γωγώ και στα παιδιά μου Μάκη και Θάνο, που εδώ και 30 χρόνια με στηρίζουν σε όλες τις κυνηγετικές μου επιλογές. Ουδέποτε δυσανασχέτησαν ούτε παραπονέθηκαν αλλά αντίθετα στήριζαν και ενθάρρυναν κάθε μου επιθυμία.

Δημήτριος A. Ευμοιρίδης


Εισαγωγή

Χρειάστηκαν τέσσερις δεκαετίες πρακτικής για να τολμήσω να καταθέσω εγγράφως τις απόψεις μου για ένα από τα πανάρχαια, δυσκολότερα και θεαματικότερα κυνήγια της πατρίδας μας, το κυνήγι του αγριόχοιρου. Είχα την τύχη στα πρώτα κυνηγετικά μου βήματα, να ζήσω τον παραδοσιακό τρόπο κυνηγιού του αγριόχοιρου και, στη συνέχεια, την εξέλιξή του στον σύγχρονο τρόπο. Καθημερινά άκουγα συζητήσεις, απόψεις, σκέψεις, προβληματισμούς, αντιρρήσεις, κριτικές αρνητικές ή και απαξιωτικές για τους κυνηγούς και διάβαζα ατελείωτα άρθρα σε κυνηγετικά περιοδικά και ένθετα εφημερίδων. Τώρα πια, θα ήθελα να συνοψίσω το δικό μου εμπειρικό καταστάλαγμα. Πιστεύω έτσι ότι θα βοηθήσω τους νέους κυνηγούς και θα ταξιδέψω τους παλαιότερους στη θύμηση των δύσκολων, αγνών, κυνηγετικών εξορμήσεων. Γεννήθηκα το 1958 στο χωριό Πρασινάδα του νομού Δράμας, ένα πανέμορφο ορεινό χωριό, γαντζωμένο στην οροσειρά της Ροδόπης, λίγα μόλις χιλιόμετρα μακριά από τα ελληνοβουλγαρικά σύνορα, με πλούσια βλάστηση, ιδανικό βιότοπο για τη φιλοξενία μεγάλου αριθμού θηραμάτων.

Έτσι μεγάλωσα σε ένα φυσικό περιβάλλον, με πατέρα κυνηγό και μάλιστα από τους ικανότερους της εποχής εκείνης. Ήταν ο ηγέτης της μικρής σε αριθμό αλλά και μοναδικής ομάδας κυνηγών του χωριού. Έχοντας τις καταβολές αυτές, ήταν αναμενόμενο να με συναρπάσει το κυνήγι από πολύ μικρή ηλικία, να λατρέψω το άθλημα αυτό και σιγά- σιγά να γίνει για μένα κυρίαρχος τρόπος ζωής.

« Επιστροφή στο menu